Activiteiten

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

2

april
Passie in Thesinge: Lamentaties van Jeremia

Passie in Thesinge: Lamentaties van Jeremia

Projectkoor Noord-Nederland, dirigent Jan Verbogt

De lamentaties, klaagliederen, zijn bedoeld voor de week voorafgaand aan Pasen en beschrijven een wereld van vernieling, verlies en dwaling. “Keer om, keer om!” wordt telkens herhaald. Hoe herkenbaar is dat te vertalen naar deze tijd…… Projectkoor Noord-Nederland is een klein gemengd koor, op zoek naar uiterste gezamenlijkheid in afstemming op de muziek en op elkaar. De lamentaties worden a-capella gezongen.


De klaagzangen van Jeremia zijn onderdeel van een grote motettencyclus. Het zijn driemaal drie gezangen, respectievelijk bedoeld voor de donderdag, de vrijdag en de zaterdag voor Pasen. De inhoud van de tekst komt neer op een aanklacht, een verdrietig verwijt dat men de juiste weg in het geloof kwijt is. Jerusalem is a.h.w. afgedwaald. Tegelijk is het een oproep, een smeekbede om terug te keren naar de waarden waar het om gaat in het leven. Deze muziek is polyfonisch, dat wil zeggen dat elke stem(groep) een zelfstandige rol heeft in de meerstemmigheid. Melodielijnen schuiven over elkaar heen, volgen elkaar op verschillende wijze op. De Spaanse Tomás Luis de Victoria was een meester in het creëren van een welluidende klank. Zelf was hij vurig gelovig en hij heeft de christelijke eredienst verrijkt met eindeloos veel missen, responsoria, motetten en hymnen. Een uitspraak van de Victoria is: “Muziek is geen uitvinding van de mens, maar een erfenis van oude zielen”. Hij geeft die erfenis aan ons door. Projectkoor Noord-Nederland voert graag relatief onbekend werk uit, geestelijk en werelds. Soms ook eigen composities. Bij geestelijke teksten wordt gezocht naar verbreding van de betekenis, naar soms een omschrijving in wereldse termen. Maar los van de woorden is er vooral de klanktaal. Daarmee hoopt het koor de luisteraar te bereiken.

Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa, pinnen is mogelijk.

De kerk is geopend vanaf 15.30 uur.

Locatie Thesinge: Kloosterkerk
Kapelstraat 9
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Zaterdag 8 april t/m 23 april 2023
Marcel Duran met 'Schilder Streken' in Thesinge

Marcel Duran met 'Schilder Streken' in Thesinge

Marcel Duran nodigt u graag uit om zijn jaarlijkse tentoonstelling "Schilder Streken" te bezoeken in de 13de eeuwse Kloosterkerk van Thesinge. De tentoonstelling loopt van 8 t/m 23 april en is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur (tevens op afspraak). Op Paasmaandag is de tentoonstelling ook te bezoeken.

Locatie Thesinge: Kloosterkerk Thesinge
Tijd Zaterdag en zondag (en op afspraak) 13:00 - 17:00 uur
Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 18 februari t/m 18 juni 2023
Zwijgend Goud

Zwijgend Goud

Groninger kerken. Al eeuwenlang staan ze fier in het landschap, omzoomd door groen op een wierde of juist midden in het dorp of de stad. Deze kerken zijn niet alleen van buiten bewonderenswaardig. Binnen worden even grote schatten bewaard. Sommige waardevolle museumstukken, andere ogenschijnlijk alledaags. Het zijn stille getuigen van acht eeuwen Groninger kerken en hun gebruiken. Ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van de stichting zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een unieke tentoonstelling in de Akerk Groningen. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. Met deze expositie zetten we de minder zichtbare kant van Groninger Kerken in de schijnwerpers.

Locatie stadskerk
Midden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.

Openingstijden
maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 17.00 uur
Woensdag: 10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 12.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk • Standaard: € 4,50 • Kinderen t/m 18 jaar: gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Lees meer
Vrijdag 3 maart t/m 7 mei 2023
Wandkleed op reis

Wandkleed op reis

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer. In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Ruim 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie. On tour, second stop! Het wandkleed zal van 3 maart tot en met 7 mei te zien zijn in onze kerk in Nieuw Beerta.

De tentoonstelling is elke zondag te bezoeken tussen 10:00 en 16:00. Op andere dagen is bezoek mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met het sleuteladres.

Locatie Nieuw Beerta
Woensdag 8 maart t/m 1 mei 2023
Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Op het kerkhof van Zuurdijk staat een zee van stinzenplanten te bloeien. De bloei start in januari en gaat door tot in mei, steeds opeenvolgend, van sneeuwklokje en winterakoniet tot aan wilde boshyacint. Nu beginnen de narcis en de blauwe sterhyacint te bloeien. Later volgt de kievitsbloem en de bostulp. In 2006 kwam het boekje Börgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen uit. Jelle van Nimwegen, kunstenaar wonend in Pieterburen, maakte daarvoor toen prachtige tekeningen. Ze zijn allemaal getekend in Domies Toen, botanische tuin en collectiehouder van de nationale collectie stinzenplanten, en gedateerd. Daarmee is goed te volgen wat wanneer bloeit. Hij schonk de tekeningen aan Domies Toen. Ze worden nog steeds gebruikt in verschillende publicaties van de tuin. Het leek het ons passend de tekeningen van Jelle een keer in de Zuurdiekster kerk tentoon te stellen. Het inmiddels uitverkochte boekje ligt in de kerk in de TER INZAGE.

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Reserveren en/of inlichtingen a.broekhuizen@zuurdiek.nl
Lees meer
Dinsdag 28 maart t/m 8 april 2023
Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud

Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud

Voorafgaand aan de uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk op Goede Vrijdag 7 april, maakt het Rutland orgel (inclusief carillon) 10 dagen deel uit van de tentoonstelling Zwijgend Goud in de Akerk Groningen. Het is dan van dinsdag 28 maart tot zaterdag 8 april te zien in het schip van de Akerk Groningen. De tentoonstelling Zwijgend Goud van Groninger Kerken besteedt nog t/m 18 juni aandacht aan ruim 100 bijzondere kerkobjecten uit meer dan 60 van de kerken uit het bezit van Groninger Kerken. De uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk en de plaatsing in de tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Stichting Super Librum en Groninger Kerken.

In het weekend van 1 en 2 april worden er voor de bezoekers extra activiteiten rond het orgel georganiseerd. Zo zijn beide dagen van 13.00 en 16.00 uur medewerkers van Super Librum aanwezig om tekst en uitleg te geven over het orgel. Ook kun je dan onder begeleiding het orgel bespelen en/of zelf als orgeltrapper optreden.Beide middagen wordt van 14.00 tot 14.45 uur een korte lezing gegeven over (de realisatie van) het Rutland orgel.


Locatie Groningen: Akerkhof 2
Prijs Toegang EUR 4,50
Vrijdag 31 maart t/m 29 juni 2023
Expositie Janneke Hoek

Expositie Janneke Hoek

Janneke Hoek (1995, Groningen) is visueel verhalenverteller. "Ik zie illustreren voornamelijk als het visueel vertellen van een verhaal. Verhalen fascineren me omdat ze een heleboel vertellen. Elke cultuur, elk individu en elke plek heeft zijn of haar eigen verhaal en laat mij een andere kijk op de wereld zien. Zelf bedenk en schrijf ik ook een heleboel verhalen. Vervolgens transformeer ik deze tot een illustratie”. Haar werk varieert enorm in materialen en technieken, wisselend van linosnedes en ecolineschilderijen, dichtbundels en stripboeken tot installaties van metaal en stof, monumenten van steen en meubels. Binnen haar werk onderzoekt ze verwondering en speelsheid en probeer dit ook terug te geven aan het publiek. Een van de vaste ijkpunten binnen haar werk is de natuur en dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar en de wereld waarin zij leven.” De mens lijkt soms haar natuur te vergeten, en afgedreven naar iets waarin zij los staat van datgeen waarop (en met wie) zij loopt.” aldus Janneke. Laat u verrassen. De kerk is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis.

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 31 januari 2024
Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

Locatie 't Zandt: Mariakerk

2

april
Presentatie boek “Helwerd Weende, de metamorfose van e

Presentatie boek “Helwerd Weende, de metamorfose van e

Presentatie boek “HELWERD WEENDE, de metamorfose van een oud boerenland


Regine Pijning en Marten Siegers houden op 2 april een boekpresentatie in de Kerk brachten tweeëneenhalf jaar lang het Ommeland in beeld, met als resultaat het boek ''Helwerd Weende, de metamorfose van een oud boerenland''. Siegers: “We laten prachtige exemplaren zien van het kop-hals-romp type of het Oldambtster type. Op een aantal plekken keerden we later terug en zagen we dat de situatie alweer anders was. We laten het allemaal zien; verwaarlozing, herbouw, sloop en nieuwe bestemmingen. Het bleek onmogelijk er niét een aardbevingsboek van te maken. Boek en expositie over leegte en de kwetsbaarheid van de Groninger boerderij De karakteristieke elementen van het Groninger landschap – leegte, weidse vergezichten en oude boerderijen– staan onder grote druk. Oude boerderijen, zowel monumentale als de eenvoudigere, vervallen en dreigen in hoog tempo te verdwijnen. En waar Groningen bijna synoniem was voor ruimte, verdringen windmolens, zonneparken en nieuwbouw de leegte steeds meer. Een monotoon, inwisselbaar landschap dreigt. De samenhang en de eigenheid van het landschap verdwijnt. Door het verdwijnen van oude boerderijen met de typisch Groningse schuren verliest het Ommeland zijn identiteit beetje bij beetje. Het verlies van dit karakteristieke landschap en het verlies van leegte is onderwerp van het boek Helwerd Weende. Een beeldverhaal in tientallen foto’s en pentekeningen, met gedichten en achtergrondinformatie.


Bijbehorende expositie van 2 t/m 30 april 2023.

Locatie Klein Wetsinge: Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 13:00 uur

2

april
Complete klavecimbelwerk van Bach in Groninger kerken

Complete klavecimbelwerk van Bach in Groninger kerken

Programma Kunst der Fuge Bwv 1080 Klavecinist en artistiek leider Robert Koolstra is de uitdaging aangegaan om het hele klavecimbelwerk van J.S.Bach te gaan uitvoeren. Deze uitvoeringen vinden plaats in kleine oude kerkjes op het Groninger platteland. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes. Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan (ca.25 concerten). Gaat u mee op avontuur met Bach door het Groninger land? Deze keer komen wij aan in Tolbert. In samenwerking met de stichting "Muziek in d'Olle buurt" staat dit keer de Kunst der Fuge op het programma. Op een thema van welgeteld vijf maten baseerde Bach zijn gehele Kunst der Fuge. Uit deze kleine melodie ontsprong een collectie van canons en fuga’s, de bekroning op het enorme oeuvre van de Duitse componist. Net als bij veel andere oude werken, zijn er ook bij de Kunst der Fuge nog genoeg vraagtekens te plaatsen. Zo is nog steeds niet zeker voor welke instrumenten Bach de compositie schreef. De een is ervan overtuigd dat het werk voor het klavecimbel is geschreven, de ander zweert bij het ensemble. Een volgende beweert weer dat stukken in Bachs tijd niet voor één specifiek instrument werden gecomponeerd. Daarom maakt Koolstra naast het klavecimbel deze keer voor enkele delen een uitstapje naar de beide orgels in de Tolberter kerk. Ook heeft Die Kunst der Fuge wel iets weg van een muzikaal testament. Met Bach zou immers ook zijn muzikale stijl binnenkort overlijden – al tijdens het einde van zijn leven werd zijn werk als zwaar, ouderwets en te ingewikkeld gezien. Bij Bachs wijze van componeren werd namelijk niet gedacht vanuit heldere samenklanken, zoals toen mode werd, maar vanuit kronkelende melodieën. Zijn muziek lijkt daarmee op een geweven touw, dat door verschillende kleinere touwtjes (de melodieën) één geheel vormt. Deze manier van componeren, bekend als polyfonie en contrapunt, had strenge en complexe regels. Er bestonden hele boekwerken over de polyfone stijl en zijn conventies, waardoor het vaak jaren kostte om het te leren. Bach was de onbetwiste meester in deze manier van componeren. Hij beheerste alle regels tot in de puntjes, wist zelfs binnen het strenge systeem nog extra ingenieuze constructies te maken én liet het fantastisch klinken. Zo ook bij Die Kunst der Fuge. De achttien canons en fuga’s, compositievormen uit de polyfonie, vormen een samenvatting van Bachs stijl. In het werk vinden we een simpel thema dat telkens op verschillende manieren in de composities is verwerkt. Het begint eenvoudig, maar naarmate de stukken in de collectie ingewikkelder worden, komt Bachs technische en muzikale genie naar boven. Bestudeer Die Kunst der Fuge en je bestudeert Bach.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang €12,50 Incl. koffie en thee

2

april
Passie in Thesinge: Lamentaties van Jeremia

Passie in Thesinge: Lamentaties van Jeremia

Projectkoor Noord-Nederland, dirigent Jan Verbogt

De lamentaties, klaagliederen, zijn bedoeld voor de week voorafgaand aan Pasen en beschrijven een wereld van vernieling, verlies en dwaling. “Keer om, keer om!” wordt telkens herhaald. Hoe herkenbaar is dat te vertalen naar deze tijd…… Projectkoor Noord-Nederland is een klein gemengd koor, op zoek naar uiterste gezamenlijkheid in afstemming op de muziek en op elkaar. De lamentaties worden a-capella gezongen.


De klaagzangen van Jeremia zijn onderdeel van een grote motettencyclus. Het zijn driemaal drie gezangen, respectievelijk bedoeld voor de donderdag, de vrijdag en de zaterdag voor Pasen. De inhoud van de tekst komt neer op een aanklacht, een verdrietig verwijt dat men de juiste weg in het geloof kwijt is. Jerusalem is a.h.w. afgedwaald. Tegelijk is het een oproep, een smeekbede om terug te keren naar de waarden waar het om gaat in het leven. Deze muziek is polyfonisch, dat wil zeggen dat elke stem(groep) een zelfstandige rol heeft in de meerstemmigheid. Melodielijnen schuiven over elkaar heen, volgen elkaar op verschillende wijze op. De Spaanse Tomás Luis de Victoria was een meester in het creëren van een welluidende klank. Zelf was hij vurig gelovig en hij heeft de christelijke eredienst verrijkt met eindeloos veel missen, responsoria, motetten en hymnen. Een uitspraak van de Victoria is: “Muziek is geen uitvinding van de mens, maar een erfenis van oude zielen”. Hij geeft die erfenis aan ons door. Projectkoor Noord-Nederland voert graag relatief onbekend werk uit, geestelijk en werelds. Soms ook eigen composities. Bij geestelijke teksten wordt gezocht naar verbreding van de betekenis, naar soms een omschrijving in wereldse termen. Maar los van de woorden is er vooral de klanktaal. Daarmee hoopt het koor de luisteraar te bereiken.

Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa, pinnen is mogelijk.

De kerk is geopend vanaf 15.30 uur.

Locatie Thesinge: Kloosterkerk
Kapelstraat 9
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00